Kursöversikt

Välkommen till EHG080 Göteborgs Ekonomiska och Sociala Historia H20

Kursen handlar om staden Göteborgs utveckling från medeltid till nutid. Det Göteborg vi idag känner föddes ur en krigs- och krissituation. Sveriges gamla förbindelser med Västeuropa via Göta älv hade nämligen i början av 1600-talet spärrats av Danmark genom erövringen av Älvsborgs fästning, som sedan länge varit ett skydd för de svenska intressena i väster. Hur har krig, handel, sjöfart och industri påverkat Göteborgs framväxt och befolkning? Lokal och regional historia ger en sammanlänkning mellan det nära och individupplevda, det nationella och globala. Efter avslutad kurs kan du huvuddragen av Göteborgs ekonomiska och sociala historia samt belysa vissa centrala problem inom det lokal- och stadshistoriska området.

På grund av Corona-virusets framfart sker nu all undervisning vid Göteborgs Universitet utan fysiska möten. Det innebär att samtliga föreläsningar och seminarier sker digitalt och att du kommer att kunna fullgöra kursen utan att behöva ta dig till Handelshögskolans lokaler.

Alla föreläsningar kommer att laddas upp på kursens Canvas-sida. Introduktionstillfället den kommer att göras elektroniskt, med det digitala verktyget Zoom. Mer information om verktyget, såsom inloggning och nedladdning av programvaran hittar du i StudentportalenLänkar till en externa sidaLänkar till en externa sida..

Information till studenter om höstterminen 2020  https://studentportal.gu.se/coronaviruset/hostterminen-2020?skipSSOCheck=true

 

Kursplan

Litteratur

Schema

 

Kontaktpersoner

Kursansvarig:

Per Hallén per.hallen@econhist.gu.se

Kursadministratör: 

Bettina Sirén Elwing student.es@handels.gu.se

Studievägledare:

Linda Schöndell svl.es@handels.gu.se 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum