Kursöversikt

Välkommen till EHG201 Ekonomisk historia fortsättningskurs, H20

Fortsättningskursen i ekonomisk historia innehåller fyra delkurser som ger dig olika perspektiv på långsiktig ekonomisk utveckling och samtidigt erbjuder verktyg för att analysera och kritiskt förhålla sig historiska utvecklingsförlopp.

Den första del kursen behandlar industrialiseringen och den moderna ekonomiska tillväxtens mönster under de senaste två hundra åren. Ett viktigt tema i kursen är olika förklaringar till varför vissa länder har uppvisat en ihållande ekonomisk tillväxt medan andra halkat efter. I den andra delkursen behandlas den finansiella sektorns roll för ekonomisk utveckling. Kursen erbjuder studenterna verktyg för att analysera exempelvis finansiella kriser, finansiell reglering och vilken betydelse som fördelningen av kapital har för ett samhälles utveckling. Den tredje delkursen fokuserar på arbetslivets och arbetsorganisationens skiftande former - genom teman som exempelvis genusarbetsdelning, tvångsarbete och migration. Den fjärde delkursen är en orientering i global ekonomisk miljöhistoria. I kursen presenteras ett antal miljöekonomiska perspektiv på det långsiktiga samspelet mellan människa och natur.

Information till studenter om höstterminen 2020  https://studentportal.gu.se/coronaviruset/hostterminen-2020?skipSSOCheck=true

Informationsfilm till nya studenter på Handelshögskolan:

https://www.youtube.com/watch?v=4fjOAy4eHpQ

Alla föreläsningar kommer att laddas upp på kursens Canvas-sida. Introduktionstillfället den kommer att göras elektroniskt, med det digitala verktyget Zoom. Mer information om verktyget, såsom inloggning och nedladdning av programvaran hittar du i StudentportalenLänkar till en externa sidaLänkar till en externa sida..

Följ regelbundet kursens Canvas-sida, för eventuella uppdateringar.

Föreläsningsunderlagen kommer att läggas upp på kurssidan i Canvas (under Moduler)  innan varje föreläsning. De består av inspelade power point. Vid on-line tillfället via zoom finns möjlighet att ställa frågor och diskutera on-line med respektive lärare. 

Kursplan

Litteratur, delkurs 2

Litteratur, delkurs 3

Litteratur delkurs 4.pdf

Schema

Kontaktpersoner

Kursansvarig:

Per Hallén per.hallen@econhist.gu.se

Kursadministratör: 

Bettina Sirén Elwing student.es@ghandels.gu.se

Studievägledare:

Linda Schöndell svl.es@handels.gu.se 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum