Kursöversikt

Välkommen till EHG270 Kapital och finans - ekonomiska och historiska perspektiv, H20

Vilken roll spelar fördelningen av kapital för ett samhälles ekonomiska och sociala utveckling? Vilken roll har finansiella marknader och aktörer spelat för den moderna kapitalismens framväxt? Varför inträffar finansiella kriser och hur har finansiella marknader reglerats historiskt? Kursen erbjuder studenterna verktyg för att analysera dessa, och andra, frågor som relaterar till kapital och finansiella system ur ett historiskt perspektiv.

Kursen analyserar kritisk fenomenet kapital, hur detta har analyserats historiskt och vilken betydelse som fördelningen av kapital har för ett samhälles utveckling. Kursen behandlar också utvecklingen av kapitalmarknader och finansiella instrument, liksom samspelet mellan finansiell teori, reglering och marknadsbeteenden. Kursen fokuserar på perioder och händelser som har producerat debatt och lagstiftning med avseende på finansiella marknaders funktion och reglering. Kursen ger inte bara studenterna en fördjupad historisk referensram, utan studenterna får också träning i att identifiera, analysera och förhålla sig till kapital och finansiella marknader i en större samhällelig kontext.

 

Information till studenter om höstterminen 2020  https://studentportal.gu.se/coronaviruset/hostterminen-2020?skipSSOCheck=true

 

Kursplan

Litteratur

Schema

 

Kontaktpersoner

Kursansvarig:
Susanna Fellman  susanna.fellman@econhist.gu.se

Kursadministratör: 

Bettina Sirén Elwing bettina.siren@gu.se
Studievägledare:
svl.es@handels.gu.se 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum