MMG200 Matematik 1

På denna sida finns det övergripande programmet för kursen. Övriga uppgifter, såsom t.ex. kursmål, lärare, kurslitteratur och examination, finns i ett separat kurs-PM.

Denna kurs utgör första terminen på Matematikprogrammet, men kan också läsas som fristående kurs, och avser att ge dig en god grund för fortsatta matematikstudier. Kursen består av tre delkurser: Inledande algebra (7,5 hp), Linjär algebra (7,5 hp) och Envariabelanalys (15 hp). Dessutom ingår att man ska lära sig grunderna i Matlab så att man själv kan skriva enklare program. Matlab är en matematisk programvara som används inte bara i våra matematikkurser utan även i näringslivet. Till slut ingår ett moment i skriftlig kommunikation. Detta innehåller en introduktion till typsättningspaketet LaTex samt föreläsningar och övning på skriftlig kommunikation.

Undervisningsformerna varierar något mellan delkurserna bl.a. med olika varianter av grupparbete, rapportskrivning och datorlaborationer utöver lektioner och föreläsningar. Syftet är att ge en djupare förståelse av ämnet samt att utveckla förmågan att uttrycka sig muntligt och skriftligt om matematik. Närmare information om respektive delkurs ges via dess kurshemsida och av lärarna (se nedan). 

De två första veckorna (innan kursen Matematik 1 startar) ges en Introduktionskurs i matematik där vi repeterar viktiga delar av gymnasiematematiken. Kursen omfattar 1,5 hp men ingår inte i kursen Matematik 1. Introduktionskursen är inte obligatorisk, men vi rekommenderar att du deltar i den om du inte under sommaren har läst någon mer omfattande förberedande kurs, t.ex. vår webbkurs Sommarmatte.

Program

Kursens schema finns i TimeEdit.

 

Inledande algebra, linjär algebra, envariabelanalys och matlabintroduktion

All information om dessa delkurser hittas via länkarna ovan.

 

Datorlaborationer

Laborationerna i Envariabelanalysen bildar ett obligatoriskt moment. För att kunna lösa dessa är det mycket viktigt att man deltar aktivt i matlabintroduktionen. För de som planerar att fortsätta läsa matematik till våren är grunderna i Matlab nödvändiga inför kurserna i Matlabprogrammering och Numerisk analys.

 

Kommunikationsinslag

I kursen ingår ett moment i kommunikation som är första delen av ett stråk av inslag genom hela kandidatutbildningen. Inslaget i denna kurs består av en introduktion till typsättningsmiljön LaTex samt en skrivövning kopplad till My-dagen.

Introduktion till Latex 

Onsdagen 2 oktober. Föreläsning 9:00 - 9:45 i Euler samt övning 10-11:45 i MVF24 och MVF25. Föreläsningen tar upp de första grunderna i LaTex. Under övningen testar man på att typsätta matematisk text med LaTex. Man väljer ett induktionsbevis man gjort, skickar in slutresultatet (både Latex-fil och PDF) och får återkoppling både på typsättning och matematiken. En användarvänlig webbtjänst för att arbeta med LaTeX är overleaf.comFilerna som användes för föreläsningen.

Det finns en utmärkt introduktion till LaTex som två tidigare studenter på Matematikprogrammet skrivit ihop som kan användas både som lärobok och uppslagsbok.

Program för skrivuppgiften

29 oktober: Introduktionsföreläsning, 9-9:45 i Pascal (Hans Malmström) Bilderna från föreläsningen

Måndagen 4 november:  My-dagen
Program: ProgramMy2019.pdf
Presentationer: Intro MMG200 HM 2019.pdf

Presentationer från My-dagen: Jonathan_Ahlstedt.pptx, Filip_Birve.pptx, Anna_Lokrantz.pptx, Richard_Lärkäng.pptx, Malin_Nilsson.pdf, Moa_Samuelsson_och_Eliza_Norden.pdf, Fabio_Santandrea.pdf, Edvin_Åblad_filtrerad.pdf

Onsdagen 6 november 10.00-11.45: Föreläsning (Hans Malmström)
Tillhörande filer: Fackspråksföreläsning 6 nov. 2019.pdf, Om skrivuppgiften (GU) 2019.pdf

Onsdagen 13 november 10.00-11.45: Storgruppsövning (Hans Malmström)
Tillhörande filer:

Lista och länkar till språkverktyg och andra hjälpmedel för skrivande.

Onsdagern 27 november 8.00-9.45: Skrivseminarium (Stefan Lemurell, Martin Hallnäs och Maria Persson)

Onsdagen 11 december 13.00-16.00, lokal "Valvet" på Chalmers huvudbibliotek: Frivillig dropin-handlening. (Maria Persson)

Fredagen den 20 december 17.00: Slutinlämning via Canvas.

Tillbaka till toppen

 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum