Kursöversikt

KI1210, Kinas historia 7,5 hp

På grund av coronavirusets spridning har institutionen för språk och litteraturer beslutat att all undervisning och all examination om möjligt ska hålla på nätet. Följ den senaste utvecklingen på https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/coronaviruset, i olika medier och utskick vi gör via e-post. Vi kommer att använda verktyget Zoom (https://studentportalen.gu.se/e-tjanster/zoom) men också diskussionsforum på Canvas, inspelade föreläsningar mm. Hör av er till lärarna om ni har frågor!

Kursplan

Litteraturlista

Schema

Välkomna att läsa en översiktskurs om Kinas historia!

Kursen berör tidigaste historisk tid till och med 1800-talet. Presentationer och länkar läggs ut på en separat sida. Vi använder Valerie Hansens (Yale University) The Open Empire: A History of China to 1800 som kursbok. Börja med att läsa introduktionskapitlet så att du förstår hur hon har tänkt med upplägget av boken och det sätt hon skriver på. Du förväntas läsa på i läroboken och i annat länkat material inför varje föreläsning och det finns en plan för föreläsningarna med läsanvisningar på sidan med presentation och länkar. Skriv gärna upp ord, frågor och funderingar när du läser på inför varje föreläsning och ta med det till föreläsningen eller skicka till mig innan. Vid varje tillfälle kommer vi att ha en kortare stund där ni får diskutera med varandra om dagens tema.

Våren 2014 hade vi besök av professor Lothar von Falkenhausen som föreläste inom Bernhard Karlgren-seminariet om "The Current Situation of Chinese Archaeology". Karlgren-seminariet är vår föreläsningsserie om aktuell sinologisk forskning. von Falkenhausen diskuterar bl.a. historieskrivning och historiesyn i dagens Kina och det är bra om ni ser hans föreläsning (lite drygt 1 tim) i samband med (eller innan) första föreläsningen då vi kommer att ta upp liknande frågor. Bra extra online-resurser finns hos Columbia University  och Princeton University med tidslinjer, länkar med intressant material, kortare sammanfattande texter och bilder.

Examination kommer att ske genom hemtenta med några frågor som alla ska svara på och ett självständigt arbete (uppsats/PM) på ca 2000 ord. Det är bra att börja tänka på ämne för det självständiga arbetet så snart som möjligt och senast vecka 10 vill jag att ni meddelar mig en ungefärlig idé om ämne. Här finns frågor som skulle kunna tänkas komma på hemtentan, men som också kan fungera som inspiration för att hitta ett ämne för det självständiga arbetet. I samband med vår sista föreläsning lägger jag ut hemtentafrågorna och öppnar inlämningen för hemtenta plus självständigt arbete. Ni kommer att få en vecka på er att svara. Det finns en särskild inlämningssida under "Uppgifter" och inlämning sker anonymt. Inlämning görs senast den 3 juni kl. 18.00.

Om ni läst någon kurs nyligen hos oss på institutionen för språk och litteraturer har ni kanske gått onlinekursen "Akademisk integritet" redan tidigare, vilket är ett krav för att bli godkänd. Har ni gått den tidigare så hör av er till mig! Annars gör ni den här på Canvas, jag ser automatiskt när ni har klarat den. Kursen ligger under "Uppgifter" i sidospalten.

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum