Kursöversikt

Kurs-PM

På denna sida finns programmet för kursen: föreläsningar, räkneövningar, datorlaborationer och duggor. Övriga uppgifter, såsom t.ex. kursmål, lärare, kurslitteratur och examination, finns i ett separat kurs-PM.

Kursbok

Boken "Algebra och diskret matematik" av Johan Jonasson och Stefan Lemurell. De för kursen relevanta kapitlen kan hittas här.

Program

Kursens schema finns i TimeEdit.

Föreläsningar

Följande plan är ungefärlig. Allt som kommer gås igenom, men vissa koncept kan flyttas från en föreläsning till en annan, till exempel om vi hinner med mer eller mindre än beräknat under en tidig föreläsning.

Dag Avsnitt Innehåll
v34 ons 10-12 2 Introduktion till mängder. Mängdoperationer. Delmängder. Venndiagram.
v34 fre 9-12 2 forts., 3.1, 3.2 Räkneregler för mängder. Kartesisk produkt. Potensmängder. Introduktion till funktioner. Injektivitet och surjektivitet. Inversa funktioner.
v35 mån 13-16 3.3-3.5  Sammansatta funktioner. Operatorer. Egenskaper hos operatorer. Summasymbolen och besläktade symboler.

 

Tillbaka till toppen

Rekommenderade övningsuppgifter

Alla uppgifter till kapittel 2 är bra och rekommenderas. Diskutera gärna uppgifterna med varandra, helst efter att ni tittat på dem själv först. Särskilt övning 2.2 är bra, stressa inte med den och diskutera gärna innan ni jämför med facit. Övningarna 2.5 och 2.10 innehåller notation vi kanske inte hunnit gå igenom. Kolla upp själv, fråga mig eller spara till senare om du inte förstår.

Alla uppgifter till avsnitten 3.1-3.5 rekommenderas. Övning 3.1 brukar uppfattas som konstig. Fundera på den en stund men fastna inte för länge. Övning 3.3 kan vara svår om man inte har räkneregler för absolutbelopp i ryggmärgen.

Överlag: Fastna inte för länge på en uppgift om den bara är förvirrande! Fråga någon, mig eller en kursare. Om du inte blir mindre förvirrad så gör hellre en annan uppgift, och spara det förvirrande tills du har någon att fråga.

Tillbaka till toppen

Gamla tentor

Förra årets tenta med facit. 2017 års tenta med facit. Tentan från 2016 ligger här.

Här är ett exempel från 2012 på en tenta med lösningar och här är den från 2011 med lösningar. Notera att dessa äldre tentor är mindre representativa för hur årets tenta kommer se ut än de senare som jag satt ihop.

 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum