Kursöversikt

Kursstart: tisdag 3/9, 10:00.
Lokal: FB-salen.
Examinator: Andreas Isacsson (andreas.isacsson@chalmers.se)

Schema:
Time Edit FYP101

Studentrepresentanter: Armita Hajigholi (gusarmha@student.gu.se) och Timmy Nordqvist (gusnordqti@student.gu.se)


Översikt och allmän information
Denna kurs, uppdelad i tre delkurser, är avsedd att ge en introduktion till ämnesområdet fysik och de grunder fysiken vilar på. Kursen syftar också på att förbereda för era vidare studierna genom att ni tillskansar er nödvändiga färdigheter i laborativ verksamhet och färdigheter i att använda matematisk programvara.

Examination och betygskriterier: För att bli Godkänd (betyg G) krävs att man är godkänd på samtliga tre delmoment. För att erhålla betyget Väl Godkänd (VG) krävs dessutom betyg VG på delkurs 3.

Löpande information som det är viktigt att ni tar del av  hittar ni under fliken Meddelanden i menyn till vänster. Likaså är det mycket viktigt att ni registrerat rätt epostadress så att ni får viktig information.  

Gruppindelning: Hela studentgruppen är indelad i två grupper som satts samman slumpmässigt. Det är viktigt att ni håller er till er grupp. Ni hittar gruppindelningen under Filer i menyn till vänster. Gruppindelningen gäller Delkurs 2 och Delkurs 3.

Att hitta på campusområdet är inte alltid så lätt i början. Ni hittar tre användbara kartor bland filerna (Karta1, Karta2 och Karta3). Här hittar ni också en lättöverskådlig programöversikt över  kurserna under de tre första åren på fysikprogrammet (de två första på sjukhusfysikerprogrammet).

Kontaktinformation till studievägledning, studieadministratör etc. hittar ni i informationsbladet Kontaktinfo Fysik.

Övrig nyttig information hittar ni också på välkomstsidan till fysikprogrammet.



Delkurs 1:
Fysikens grunder och tillämpningar (3,0 hp).
I delkurs 2, Fysikens grunder och tillämpningar (3,0 hp), ingår flera lärandemål. Dels syftar den på att gå igenom de grunder som fysiken vilar på. Den stora merparten av kursen syftar också till att ge (och eventuellt repetera) färdigheter som behövs för att klara den laborativa delen (delkurs 2), skriva tekniska rapporter och hur man kan angripa problem "på fysikers vis". Om tid finns kommer vi också att repetera en del grundläggande mekanik från gymnasiet för att bättre förbereda er för mekanikkursen i andra läsperioden.
Till detta kommer ett antal gästföreläsare. En del kommer att berätta om de vitt skilda typer av forskning som fysiker arbetar med. Andra kommer att ta upp mer praktiska aspekter av livet som student, exempelvis studieteknik, tillgång till studenthälsa m.m.

Examination  delkurs 1:
Delkurs 1 examineras med två skriftliga "duggor" (mindre skriftliga delprov) tisdag 24/9, 10:00-11:45 samt torsdag, 24/10 10:00-11:45. Betyg U och G ges på delkurs 1. För att få betyg G krävs att man klarat minst 50 % av poängen på vardera duggan. Om du har eller får förhinder vid något av de två duggatillfällena (sjukdom eller dylikt), kontakta Andreas via email senast på morgonen samma dag klockan 10:00.

Detaljerad information (KursPM) om Delkurs 1 och kurslitteratur hittar du genom att söka bland aktivitetens dokument under Filer i menyn till vänster.

Ansvarig lärare: Andreas Isacsson (andreas.isacsson@chalmers.se)

 



Delkurs 2:
Experimentell problemlösning (2,0 hp)

Denna del består av en problemlösningsbaserad laboration som görs vid tre tillfällen under totalt 10 h. Momentet syftar till att ge färdighet i grunderna för experimentell metodik, fysikalisk modellering baserad på experiment samt teknisk rapportskrivning. 

Examination delkurs 2: För betyg G ska en laborationsrapport där det experimentella arbetet redovisas lämnas in i tid och godkännas. 

Detaljerad information (KursPM) om Delkurs 2 och material rörande rapportskrivning  och lab-metodik hittar du genom att söka bland aktivitetens dokument under Filer i menyn till vänster i mappen Delkurs 2. Dokument kommer att tillkomma under kursens gång allteftersom kursen fortskrider.

 

Ansvarig lärare: Andreas Isacsson (andreas.isacsson@chalmers.se)
Labassistenter: Sara Nilsson (nisara@chalmers.se)
Simon Lindberg (simon.a.lindberg@chalmers.se)
Johan Eriksson (johan.eriksson@chalmers.se)


Delkurs 3:
Programmering med Matlab (2,5 hp)

Syftet med delkurs 3 är att tillskansa sig färdigheter i att utföra beräkningar, simuleringar och visualiseringar med programpaketet Matlab. Delkursen består av föreläsningar och datorövningar där man löser övningsuppgifter och genomför ett projekt  som ska redovisas i en rapport.

Examination delkurs 3: I datorsal godkända övningar samt godkänd prjektrapport. För betyg VG ska man genomföra en mer avancerad extrauppgift.

Detaljerad information (KursPM) om Delkurs 3 och tillhörande material hittar du genom att söka bland aktivitetens dokument under Filer i menyn till vänster i mappen Delkurs 3.

Ansvarig lärare: Tor Djärv (djarv@chalmers.se)
Övningsassistent:  Pernilla Tanner(tannerp@chalmers.se)

 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum