Kursöversikt

FYF131 Fysik med didaktiskt perspektiv A, distans, HT 19

Kursplan

Klicka här

Kurslitteratur

College Physics: A Strategic Approach, Global Edition (3rd Edition), Randall Knight, Brian Jones, Stuart Field (Pearson Education Limited 2014)

Kursboken finns tillgänglig på lämplig internetbokhandel (Adlibris, Bokus, Amazon etc) i tre varianter som alla går bra:

  1. E-bok* (elektronisk), 2015, ISBN 9781292068558
  2. Häftad bok inklusive Mastering physics**, 2014, ISBN 9781292057583
  3. Häftad bok***, 2014, ISBN: 9781292057156

*E-boken ska kunna laddas ner direkt (dvs ingen leveranstid).
**Mastering physics är ett elektroniskt informationsmaterial som kan vara användbart, men som vi dock inte kräver. Vi har tidigare noterat att priset för versionen där detta ingår ibland kan vara lägre än alternativ 3.
***Tidigare studenter har ibland haft problem med leveranstiden för detta alternativ.

Observera att vi i kursen kommer att använda oss av bokens tredje upplaga (3rd edition).

Var gärna ute i god tid med beställningen av kursboken. Tidigare år har det ibland varit problem med att hinna få hem boken innan kursstart p.g.a. lång leveranstid. Observera att kursens hemuppgifter (ej obligatoriska, men som kan ge bonuspoänd till tentamen) består av uppgifter från kursboken, så det är bra att ha tillgång till boken från kursens första dag.

Kontaktinformation

Kursansvarig och examinator

Carlo Ruberto

Granskare av hemlaborationerna

Gustav Persson

Studieexpeditionen Fysik

studieexpeditionen@physics.gu.se 

https://studentportal.gu.se/minastudier/fysik

Registrering

Det är viktigt att du ser till att bli registrerad på kursen så fort det är möjligt, så att du kan logga in på kurshemsidan och ta del av allt kursmaterial där. Allmän kommunikation från lärarna till er kommer huvudsakligen att ske under sidan Aktuellt på kurshemsidan och du måste vara inloggad för att se den sidan.

Du registrerar dig själv enligt instruktionerna som du fått i samband med ditt antagningsbesked. Registreringen kan ske tidigast en vecka före terminsstart (det vill säga den 26 augusti) och senast en vecka efter terminsstart (det vill säga den 9 september).

Om du läst kursen tidigare år och önskar omregistrera dig behöver du kontakta studieexpeditionen på institutionen för fysik, se kontaktinformationen ovan.

Kursens upplägg och examination

Kursen ges helt och hållet på distans och består av fyra delkurser:

  1. Mekanik, tentamen, 6,0 hp
  2. Mekanik, experimentell problemlösning, 1,5 hp
  3. Termodynamik, tentamen, 6,0 hp
  4. Termodynamik, experimentell problemlösning, 1,5 hp

Under kursens gång kommer läsanvisningar att läggas ut på hemsidan en gång per vecka, vanligtvis på onsdagar. Anvisningarna leder dig genom det aktuella avsnittet i kursboken. Använd gärna diskussionsforumet på GUL för att diskutera frågeställningar med övriga kursdeltagare. Du är också välkommen att kontakta kursledare via e-post så fort du fastnar på något avsnitt.

Delkurser 1 och 3

Delkurserna 1 och 3 avslutas med skriftliga tentamina på institutionen för fysik vid Göteborgs Universitet, en tentamen för varje delkurs. Tentamina består av uppgifter av problemlösningskaraktär. Varje tentamen ger maximalt 18 poäng. För betyget G (godkänt) på vart och en av dessa delkurser krävs minst 8,5 poäng på respektive tentamen. För betyget VG (väl godkänt) krävs minst 13,5 poäng.

Varje vecka får du också ett antal hemuppgifter som du kan lösa och skicka in före en angiven skarp tidsgräns. Godkända lösningar som lämnats in i tid ger bonuspoäng som kan användas för att uppnå godkänt på de skriftliga tentamina. Om du löser 50% av inlämningsuppgifterna i en delkurs korrekt får du en (1) bonuspoäng att ta med till respektive delkurs' tentamen. Två (2) bonuspoäng får du om 75% av lösningarna är korrekta. Vi kommer att rätta hemuppgifterna endast om du skulle behöva bonuspoäng för att nå godkänt på respektive tentamen. Efter att tiden för inlämning löpt ut lägger vi ut lösningar på hemsidan. Dessa hemuppgifter, som är utvalda räkneuppgifter ("Problems") från kursboken, är inte obligatoriska men rekommenderas som stöd i studierna.

Observera att du inför varje tentamenstillfälle måste anmäla dig till tentamen på Ladok på Web innan en skarp deadline. Datum och plats för varje tentamen och omtentamen, datum för anmälningsdeadline för varje tentamen och omtentamen samt annan information om tentamina hittar du via länkarna på denna sida. Om du inte anmäler dig till tentamen kan du bli nekad att skriva tentamen. Det är inte möjligt att anmäla sig till tentamen efter den sista anmälningsdagen.

Det finns eventuellt också möjlighet att göra tentamen på eller nära hemorten, t.ex. på ett närbeläget universitet/högskola eller bibliotek. I detta fall ansvarar du själv för att ordna en kontaktperson som sedan ska godkännas av institutionen för fysik, Göteborgs Universitet. Notera att tentamen på/nära hemorten måste ske vid samma datum och tid som i Göteborg.

Du som vill tentera på hemorten måste i god tid lämna uppgifter om din kontaktperson till vår studieadministratör Victoria Ringstedt (se ovan för kontaktinformation till fysiks studieexpedition). Glöm inte att ange följande:
a) Tentamen på distans för kursen FYF131
b) Vilken del: Mekanik eller Termodynamik
c) Tentamensdatum
d) E-postadress till kontaktpersonen

Du som tenterar på hemorten ska inte anmäla dig på Ladok på Web.

Tillåtna hjälpmedel på tentamen

Kalkylator (valfri) med tömt minne, ordbok/språklexikon, ett A4-blad (alla sidor) med egna (handskrivna) anteckningar, Tefyma, valfria gymnasietabeller i fysik och matematik och Physics Handbook. Inga egna anteckningar är tillåtna i de tryckta formel- och tabellsamlingarna.

Ovanstående betyder inte att du behöver (måste skaffa) alla dessa tabellverk, bara att de är tillåtna om du skulle ha tillgång till något av dem.

Det kommer inte att följa med något formelblad med tentamen, utan du får själv komplettera den formelsamling du tar med dig med egna formler på ditt A4-blad. Observera att inga egna anteckningar är tillåtna i de tryckta formel- och tabellsamlingarna, så kontrollera att du inte har några sådana innan du går till tentamen.

Kontrollera också att kalkylatorns minne är tömt innan du börjar skriva tentamen.

Delkurser 2 och 4

Delkurserna 2 och 4 består av ett antal hemlaborationer där du med enkelt materiel ska göra experiment. En del av dessa experiment ska redovisas skriftligt i form av en laborationsrapport medan några bara kräver en enklare redovisning. Dessa hemlaborationer är obligatoriska för godkänt betyg på delkurser 2 och 4. Laborationsrapportena har rekommenderade deadlines som är lämpliga att följa för att inte komma efter i kursen. Efter granskningen av hemlaborationerna ges normalt kommentarer på de inlämnade rapporterna, detta gäller dock ej om inlämningen sker senare än två veckor efter ordinarie tentamen.

För betyget G (godkänt) på vart och en av dessa delkurser krävs att alla laborationsrapporter i respektive delkurs är godkända.

Betygsgränser

För slutbetyget G på hela kursen krävs minst G på samtliga fyra delkurser. För slutbetyget VG på hela kursen krävs minst G på samtliga fyra delkurser samt minst 27 poäng sammanlagt från de två tentamina för delkurser 1 och 3.

Planering

Delkurser 1-2: Mekanik

Kursstart: onsdag vecka 36 (4/9)

Uppehåll vecka 44

Ordinarie tentamen: lördag vecka 45 (9/11)

Delkursen omfattar kapitel 1 - 10.4 samt 27 i kursboken.

Detaljerad planering hittar du i modulen Mekanik (kräver registrering och inloggning)

Delkurser 3-4: Termodynamik

Kursstart: onsdag vecka 46 (13/11)

Uppehåll veckor 52-1

Ordinarie tentamen: lördag vecka 3 (18/1)

Delkursen omfattar kapitel 10.5 - 13 samt 30 i kursboken.

Detaljerad planering hittar du i modulen Termodynamik (kräver registrering och inloggning)

Karta över Campus Chalmers, Göteborg

denna länk finns en interaktiv karta över Campus Chalmers på Göteborg. Använd sökrutan och skriv in salsbeteckning. Det finns också en app som heter "Hitta på Chalmers" som du kan ladda ner till din telefon (hämta från App Store för iOS / Google Play för Android).

En icke-interaktiv karta i pdf-format, som fokuserar på fysikinstitutionen på Campus Johanneberg, hittar du på denna sida.

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum