Kursöversikt

 

Välkommen till kursen


Kursperiod: 2019-11-04 - 2019-12-08

Uppstart av kursen sker den 5/11 klockan 10:15- till ca 12:00
Lokal: B1 134
Adress: Göteborgs universitet, Pedagogen hus B, Läroverksgatan 15, Göteborg
Hitta på Pedagogen >>, Välkommen som student på Pedagogen >>

 

____________________________________________________________ 

 

Hej och välkommen!

Information om kursens upplägg och innehåll finns här i lärplattformen Canvas.
Se i navigeringen i vänstermenyn.

  • Under Moduler finns bl a kursens upplägg, innehåll och arbetsformer, en guide till studierna i kursen.
  • Aktuell kursinformation läggs in fortlöpande under Meddelanden.
  • Under Filer och i Media Gallery finns dokument och digitala media som används i kursen.
  • Kursplan och litteraturlista finns att söka fram i Studentportalen/Tjänster & Verktyg.
  • Kursens schema finns att söka fram:


Kursen genomförs mellan den 5 november  - 8 december  och är förlagd till flera platser; dels på Pedagogen, dels som fältstudier ute i olika områden i Göteborgsregionen.

Fritidshemmets verksamhet skall ge barn stöd att utveckla grunder i och ta ansvar för en meningsfull fritid. Tillsammans med hemmet skapar fritidshemmet möjligheter för barnen att erövra rika erfarenheter av fritid på olika sätt. Yngre skolbarns fritid i vardagen är ofta begränsad till det närområde där barnen växer upp. Dessa platser och uppväxtmiljöer  har olika karaktär.

Barns uppväxtvillkor skiljer sig  åt  och som blivande grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem har du ett särskilt ansvar för att ta vara på, bredda och utmana barns erfarenheter av  fritid. Denna kurs innebär att du får fördjupa din kunskap om yngre skolbarns uppväxtvillkor och deras fritid. Via projektarbete i olika områden undersöker du  tillsammans med din grupp förutsättningar för en meningsfull fritid; barndomens olikheter i uppväxtvillkor,  närmiljöns betydelse, barnens intressen, strukturers påverkan, föreningars roll ...

Kursen inleds med en kursintroduktion på Pedagogen.  Via områdesstudier och innehåll om uppväxtvillkor, aktörskap och identitetsarbete bland annat, problematiserar vi sambandet mellan olikheter i uppväxtvillkor  och den fritid som blir meningsfull och möjlig. Vi diskuterar också kontinuerligt det fritidspedagogiska uppdraget att  i samverkan med andra i närsamhället främja barns hälsa, lärande, identitetsskapande och fritid med hänsyn taget till de villkor som barnen har. De hälsofrämjande och de normkritiska uppdragen och arbetssätten att hantera detta uppmärksammas särskilt.

 

I kursen används digitala media, som t ex lärplattformen Canvas, egen smartphone, dator eller surfplatta samt andra webbaserade tjänster och liknande. Kursen innehåller nätbaserade moment och tillgång till stabil nätverksuppkoppling krävs därför under kursen.

Kursen och lärandemål presenteras i kursplanen (inklusive litteraturlistan). Lärandemålen är utgångspunkter för kursens upplägg och innehåll, och anger de kompetenser och kunskaper som ska uppnås under kursen. Det är därför viktigt att återknyta till kursplanen under kursens gång.

All kursinformation samt kontaktuppgifter finner du här i Canvas. Då eventuella förändringar läggs ut fortlöpande som meddelande i Canvas, är det viktigt att hålla sig uppdaterad. 

Observera att från 15 november  ligger projektarbetet på obligatoriska dagar! Dessutom är några andra delar i kursen markerade som obligatoriska på schemat. Övriga delar av kursen såsom seminarier och föreläsningar ger projektgruppen stöd att skaffa de verktyg som behövs  för att systematiskt undersöka, analysera och dokumentera, i riktning mot målen. Du förväntas studera/arbeta tillsammans med din projektgrupp. Du förväntas delta aktivt i alla delar av projektgruppens arbete så planera dessa dagar som heldagar. 

Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande (IPKL) är kursansvarig institution.

Vänligen Catarina Andishmand
Kursansvarig/kursledare

____________________________________________________________ 

Kontaktuppgifter - om du har frågor eller behöver mer hjälp

                kan svara på frågor om kursspecifika moment som läraren ansvarar för.

  • Examinator i kursen, se Moduler under Examination

  • Studierektor:
    • Live Stretmo,  e-post: live.stretmo@ped.gu.se
      kan svara på frågor om bl a kursens övergripande planering och upplägg.

 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum