Kursöversikt

Välkommen till  kursen om feodalism och det medeltida samhället, avancerad nivå!

HI2130 Litteraturlista.pdf

HI2130 Kursplan.pdf

Vi kommer att träffas fyra gånger.

På det första seminariet presenterar vi oss för varandra.  Vi diskuterar också kursens  upplägg och syftet med den. Därefter följer tre seminarier där vi diskuterar kurslitteraturen. Kursen avslutas sedan med en hemtentamen.

På det andra av  seminarierna diskuterar vi Reynolds, Moore och Bartlett. Det är tre mer syntetiserande arbeten, vilka på olika sätt belyser och förklarar grundläggande förändringar i Västeuropa ca 1000-1300 (tidsgränserna varierar något).

På det tredje seminariet tar vi oss an Duby och Bois. Dessa behandlar båda förändringar som de betecknar som den ”feodala revolutionen”. Men de menar olika saker med den och behandlar skilda företeelser. Dubys bok är tjock och ganska tung, så börja gärna på den i god tid. Den är också absolut grundläggande för historieskrivningen om medeltiden. 

På fjärde seminariet diskuterar vi Althoff och Hermanson, två forskare som gör nytolkningar av politikens former och grundläggande strukturer i det högmedeltida Europa. Vi tar då också upp Bagge mfl som på olika sätt diskuterar begreppet feodalism och dess tillämpbarhet i olika delar av Europa som inte tidigare behandlats. Ni behöver inte läsa artiklarna som är på franska.

 

All information om de olika tillfällena, diskussionsfrågor etc hittar du om du klickar på "Moduler" i vänsterspalten.

 Hör av dig om något är oklart (eva.andersson@history.gu.se)

Bästa hälsningar

Eva Andersson

 

På studentportalen hittar du viktig information om exempelvis schema, kursplan, litteraturlista samt information om e-tjänster

https://studentportal.gu.se/

 

Sök schema:

https://studentportal.gu.se/e-tjanster/schema

Sök på kursens namn eller kurskod. Finns det flera alternativ? Håll musen över sökresultatet för att få fram mer info. Av signaturen framgår om kursen ges på helfart, halvfart eller kvartsfart. (100 eller 50 eller 25).

Distanskurs har utbildningsform ITD.

 

Sök kursplan och litteraturlista:

https://studentportal.gu.se/e-tjanster/kursplan-litteraturlista

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum