Kursöversikt

Välkommen till EHG201 Ekonomisk historia fortsättningskurs, V20

Fortsättningskursen i ekonomisk historia innehåller fyra delkurser som ger dig olika perspektiv på långsiktig ekonomisk utveckling och samtidigt erbjuder verktyg för att analysera och kritiskt förhålla sig historiska utvecklingsförlopp.

Den första del kursen behandlar industrialiseringen och den moderna ekonomiska tillväxtens mönster under de senaste två hundra åren. Ett viktigt tema i kursen är olika förklaringar till varför vissa länder har uppvisat en ihållande ekonomisk tillväxt medan andra halkat efter. I den andra delkursen behandlas den finansiella sektorns roll för ekonomisk utveckling. Kursen erbjuder studenterna verktyg för att analysera exempelvis finansiella kriser, finansiell reglering och vilken betydelse som fördelningen av kapital har för ett samhälles utveckling. Den tredje delkursen fokuserar på arbetslivets och arbetsorganisationens skiftande former - genom teman som exempelvis genusarbetsdelning, tvångsarbete och migration. Den fjärde delkursen är en orientering i global ekonomisk miljöhistoria. I kursen presenteras ett antal miljöekonomiska perspektiv på det långsiktiga samspelet mellan människa och natur.

På grund av Corona-virusets framfart sker nu all undervisning vid Göteborgs Universitet utan fysiska möten. Det innebär för denna kurs att samtliga föreläsningar och seminarier sker digitalt och att du kommer att kunna fullgöra kursen utan att behöva ta dig till Handelshögskolans lokaler. Följ regelbundet kursens Canvas-sida, för eventuella uppdateringar.

 

Kursplan

Litteraturlista

Schema

 

Kontaktpersoner

Kursansvarig:

Åke Kihlström ake.kihlstrom@econhist.gu.se

Kursadministratör: 

Petri Ruotsalainen student.es@handels.gu.se

Studievägledare:

Tanja Feltsen svl.es@handels.gu.se 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum