Kursöversikt

Välkommen till kursen Ledarskap och organisation, 6 hp 

Kursens innehåll
Denna kurs innehåller såväl en teoridel som en mer tillämpad del. Det teoretiska innehållet koncentreras på grundläggande begrepp, teorier och perspektiv inom organisation och ledarskap. Kursen använder pedagogiken "omvänt klassrum" och består därför till stor del av självstudier och självständigt grupparbete: med hjälp av förinspelade föreläsningar, kombinerat med tre föreläsningar med tillhörande frågestund i helklass, fyra litteraturseminarier och handledningstillfälle där det finns organiserade tillfällen att ha utbyte med klasskamrater och lärare. Läs mer i studieanvisningen

Kursansvarig: Rebecka Arman och Niklas Åkerman (ställ frågor under frågestunderna eller kontakta oss och varandra via Diskussionforum: vi har tyvärr inga möjligheter att besvara enskilda frågor via mejl/Canvas)

Kursplan

Studieanvisning 

Litteraturlista

Kursens period: 24 april - 21 maj 2023

Schema

OBS! Schemat är preliminärt fram till 2 veckor innan kursstart

Börja dina studier direkt med att se filmerna i Modulerna som finns för varje perspektiv, börja med Strukturperspektivet. Det finns några filmer som är bonus-material, det är bara för dig som är extra intresserad eller som tycker att det är en extra hjälp att veta mer om historiken bakom teorierna för att kunna komma ihåg dem. Titta på diskussionsfrågorna för litteraturseminariet för att se vad du behöver kunna. Kom på förberedelseseminariet eller diskutera med dina gruppkamrater, för att förbereda innan litteraturseminariet.

Börja också med att läsa (och/eller se videon) om grupparbetet som ni skall skriva, så att ni kan komma igång snabbt med planeringen. Första veckan skall ni lämna in ett gruppkontrakt.

 

Kursombud: Jenny Janhäll, Marcus Nordberg, Oscar Wigertz och Shaadi Zamani

Kursutveckling 
Läs mer om kursutveckling och kursmöten

Vanliga frågor (nya frågor besvaras i Diskussionsforum eller vid kursintroduktionen och summeringarna)

F: Vilken upplaga av Blomberg ska jag köpa? S: Både 2017 och 2019 går bra, det är framförallt exemplen som skiljer dem åt.

F: Vilken är kurslitteraturen? S: Blomberg är huvudboken, samt delar av metodboken av Patel och Davidsson som också examineras genom grupparbetet. 

F: Är seminarierna obligatoriska? S: Seminarierna för grupparbetet är obligatoriska och det framgår av schemat. Litteraturseminarierna för perspektiven är frivilliga men resultaten från tidigare år visar att de som går på litteraturseminarierna är de som har högst resultat på tentan. Det finns även förberedelseseminarier för litteraturseminarierna som hjälper dig att förbereda dig för att delta aktivt på litteraturseminarierna.

F: Vad händer om jag är frånvarande vid de obligatoriska seminarierna för grupparbetet? S: Se "Uppgifter", lämna in komplettering för att kunna få ut ditt betyg.

F: Vad är ett litteraturseminarium för något? S: Det består till stor del av diskussioner i smågrupp med dina klasskamrater, och sedan genomgång tillsammans med läraren. Teoriernas innehåll och användning i praktiken diskuteras. Därför får du mest ut av seminariet om du förberett dig innan genom att titta på frågorna och skaffa dig en viss förståelse för ämnet. Det är ett mycket bra tillfälle att träna och utöka dina kunskaper inför tentamen. Det är också tillfället som finns för att ställa specifika frågor till lärarna om teorierna.

F: Jag undrar vilken grupp jag tillhör då jag måste byta bort jobbpass osv beroende på vilken grupp jag är i.  S: Så snart grupperna skapats så får du ett meddelande om detta via Canvas. 

F: Vad händer om jag behöver byta grupp eller arbetslag? A: Ni har endast möjlighet att själva byta grupp, vi saknar resurser att byta åt er. Varje grupp måste innehålla minst 4 och max 5 personer, och inga nya grupper är tillåtna (använd de grupper som vi skapat åt er). Se "Diskussioner" och gå till diskussionsforumet för personer som behöver byta grupp. Tänk på att alla i arbetslaget måste tillhöra samma sektion. Glöm alltså inte att byta även sektion om bytet av arbetslag innebär att du är i fel sektion. 

F:  Ingår outsourcing, nätverksmodellen, virtuella nätverk i kursen? Sidorna 80-84 i boken (2019 upplagan) S: Nej, dessa ingår inte eftersom ni lär er om detta på andra kurser.

 

Examination

Tentamensdatum          Datum                                  Övrig info

Ordinarie tenta              19 maj -23                          DISA i sal

Omtenta 1                      15 augusti -23                   DISA i sal

Omtenta 2                       7 oktober-23                        DISA i sal

 

Tid och plats:  se Ladok.

Digital salstentamen DISA: Tentorna ges i DISA. Vissa delar i en digital salstentamen skiljer sig åt från en vanlig salstentamen. Exempelvis är det viktigt att du ser till att din dator uppfyller systemkraven.  Läs mer 

Anmälan till tenta: Anmälan till tentamen sker via Ladok senast 10-11 dagar före tentan går. Ingen efteranmälan tillåten. 

 

Kontakt och mer information om ekonomie kandidatprogrammet 

Kursadministrationen: Heléne Larsson, ep@handels.gu.se

För frågor om rapportering i Ladok, examination/tentamen m.m.

Studievägledningen: ekprog-studievagledning@handels.gu.se

För frågor om vägledning, antagnings- och behörighetsfrågor, studieproblem, frågor om att studera med funktionsvariationer, tillgodoräknanden och studieuppehåll. Boka tid eller kom förbi på drop-in.

Ekonomie kandidatprogrammets sida på Studentportalen

Allt du behöver veta kopplat till programmet. Allt från utbildningsplan, kursplaner, blanketter, utlandsstudier, information om tentamen.  Tips: Håll koll på nyhetsrullen för aktuell information.

Ekonomiska föreningens utbildningsansvariga: ef.utbildning@hhgs.se

För frågor, tips och idéer om programmet. EF:s utbildningsansvariga, som också är studenter på programmet, är med i beslut som rör utbildningen men kan också hjälpa till med att hitta rätt och lotsa vidare.

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum