Kursöversikt

 

Kursen ges under perioden 27 mars - 9 juni 2019

Kursintroduktion: 27mars, kl 13:15, sal 305

Länk till orienteringskarta: Campus Linné

 

 

Kursen behandlar två utmaningar för arbetet med mänskliga rättigheter i en globaliseringsprocess. Människorättssystemet har utvecklats i ett mellanstatligt sammanhang som har förutsatt en västerländsk modern stat. I detta system bär staten ansvaret för skyddet av mänskliga rättigheter och varje individs relation till staten blir därför central. Såväl globalisering av ekonomiska strukturer som andra ickestatliga aktörer ifrågasätter dessa grundläggande premisser och sätter därför människorättssystemet på prov. För att kunna hantera implementeringsfrågor som rör mänskliga rättigheter måste man därför kunna analysera och hantera de frågor som uppkommer när MR-systemets logik möter frågor om värdesystem i globala som lokala sammanhang så som mäktiga icke-statliga aktörer, internationella företag, globaliseringsmotståndare med egna värderingar, NGOs eller frågor om individuella aktörer, som migranter.

För att handskas med detta komplexa fält och uppnå målen har kursen delats upp i tre  tankegånger: globala strukturer; rättighetsbaserat arbete; och icke-statliga aktörer som utmanar MR systemet.

MR-systemets utmaningar: globala strukturer sätter grunden för den globala ekonomin och de mäktiga medverkande aktörerna och de strukturer de har skapat samt hur dessa utmanar MR som värdegrund i globaliseringsprocessen.

MR-systemets utmaningar: rättighetsbaserat arbete tittar på implementeringen av mänskliga rättigheter i offentlig politik, med fokus på indikatorer och utvärdering av efterlevnad av mänskliga rättigheter. Den här delen av kursen använder ett projektbaserat lärandeperspektiv, vilket kulminerar i en uppgift där studenter kommer att arbeta i grupper för att utveckla en mall för att göra en konsekvensanalys av mänskliga rättigheter för en specifik fall.

MR-systemets utmaningar: Icke-statliga aktörer diskuterar både situationer som utmanar globaliseringsprocesser samt aktörerna. Den här gången kommer denna del ägnas främst mot migration, migranter och civil samhällsaktörer.

Kursen MR2202 fokuserar på globalisering och ger studenten tillfällen att träna och utveckla färdigheter i skriftlig och muntlig framställning och kritisk diskussion. Kursens övergripande syfte är att studenterna skall få insikter i hur olika aspekter av globaliseringen påverkar människorättssystemet – både positivt och negativt. Vad innebär den ekonomiska och politiska globaliseringen för skyddet av individens mänskliga rättigheter? Studenterna skall efter genomgången av kursen kunna problematisera, redovisa och diskutera olika områden med anknytning till dessa frågeställningar såväl skriftligt som muntligt. Vidare skall studenterna ha orienterat sig i olika aktörers syn på MR-systemets utveckling och möjligheter.

 

Lycka till och trevlig inlärning!

Kursansvariga lärare

Hauwa Mahdi: hauwa.mahdi@globalstudies.gu.se 

Damon Barrett: damon.barrett@gu.se 

 

Programadministratör

Nicole Muñoz Curé

Telefon: 031 – 786 30 41 (telefontid mån-to 14:00-15:30)

E-post: mrmaster@globalstudies.gu.se

Kursplan och litteraturlista

MR2202 Kursplan.pdf

MR2202 Litteraturlista.pdf

 

Kursguide

MR2202 - Kursguide V19 Final.pdf

Schema

MR2202 Schema V19

 

Om Canvas

Schema, kursplan och litteraturlista kommer att publiceras här på kursöversikten innan kursstart. Övriga sidor når du när du registrerat dig på kursen.

För frågor om registrering och åtkomst till Canvas, kontakta studentexpeditionen: student@globalstudies.gu.se

För support och information om hur du använder Canvas, tryck på frågetecknet (”Hjälp”) i vänstermenyn.

 

Studentportalen

 Mina studier i Studentportalen hittar du allmän information och kontaktuppgifter till olika funktioner som är relevanta för studenter vid institutionen för globala studier. Du når dessa sidor via följande länk:

https://studentportal.gu.se/minastudier/globalstudies

I Studentportalen hittar du även annan information och inloggning till alla universitetets e-tjänster för studenter.

 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum